Puolan leireillä
Puolan leireillä työtä riittää
10.6. oli pääkohteemme Ljublinissa oleva Majdanekin leiri, joka oli suureksi osaksi vielä olemassa parakkeineen, kaasukammioineen ja krematoriokin oli jäljellä. Päivä oli pilvinen, mutta edelleenkin hiostavan kuuma ja koko paikan kiertäminen raskaassa ilmanalassa vei meiltä muutaman tunnin. Kiersimme paikkaa jälleen kuin suojatussa tilassa, niin etteivät kuvat, taikka tuntemukset menneestä tavoittaneet minua. Siltikin kyyneleet virtasivat, kun luin tekstejä mitä eri rakennuksissa oli ollut ja mihin tarkoitukseen ne oli rakennettu. Kaasukammio oli jo rakennuksena sellainen, että se nostatti karvat pystyyn. Sisäseinät siellä olivat sinistyneet ja paikassa oli outo ja kammottava haju. Siellä oli vaikea hengittääkin.
Toinen käsittämätön rakennus oli krematorio ja sen polttouunit. Koko paikka puistatti niin, ettei sen läheisyydessä voinut olla kuin pienen hetken. Ihmisen elämän päättyminen ei ollut minkään arvoinen, eikä kunnioitusta lainkaan maallisia jäännöksiä kohtaan.
Täydellinen epäusko oli mielessä, sillä järki ei riittänyt käsittämään sitä, mitä tuossa paikassa oli vuosien ajan tapahtunut, tai millaista suunnitelmallista ja järjestelmällistä tuhoamista ja pahuutta se edusti.
Kun lähdimme takaisin autolle päin, havahduin siihen, ettemme olleet nähneet yhtään itkevää vierailijaa alueella. Ehkäpä muillakin oli yhtä epäuskoinen olo kuin meillä.
Tämä käynti oli syvempi kokemus kuin ensimmäinen, sillä jäljellä olevat rakennuksetkin edelleen todistivat niitä kauhuja, joita siellä oli koettu. Jokainen paikka, kivetyt askelmat ja parakit huokuivat tuhansia tarinoita, tuhansia kohtaloita, joita siellä oli koettu. Lapsia, naisia, miehiä, kokonaisia perheitä pakotettiin julmuuden alle ja kuolemaan.
Kaikesta tuosta yllä kerrotusta huolimatta, meistä kukaan ei voi jäädä vihaan tai kostonhaluun, vaan edelleenkin meidän on opittava menneestä, päästettävä irti ja otettava vastuu omasta kehityksestämme. Meille on annettu pyhiä ohjeita, miten me voimme ihmiskuntana kehittyä ja löytää tien rauhaan. Sen sanoman kanssa me jatkoimme seuraavaan kohteeseen, kun olimme Valon työn tuossa paikassa tehneet.
Päädyimme yöksi Zamoscin kauniiseen pikkukaupunkiin. Siellä kiertelimme 11.6. aamupäivän ja jätimme kolmeen kirkkoon esitteitämme rauhan luomiseksi. Tori oli kaunis, sillä sitä kiersi vanha arkadi, kävelykatos, jonka varjossa oli kuumana aamupäivänä ihana kävellä. Nautittuamme kahvit ja jätskit, jatkoimme matkaamme kohti Puolan seuraavaa leiriä, joka sijaitsi Belzekissä.
Belzek on ehkä vähemmän tunnettu leiri, vaikka sielläkin surmattiin tuhansia ihmisiä monesta euroopan maasta. Paikalla oli vain kivinen puisto ja museo, jossa paikan historiaan sai tutustua.
Suuntasimme sitten kohti Ukrainan rajaa ja ajoimme Hrebenneen, niin lähelle ylityspaikkaa kuin mahdollista. Noin viidenkymmenen kilometrin päässä Ukrainan puolella oli Lviv. Pysähdyimme pienen mäen päällä olevaan kirkkoon, joka oli rakennettu kuin karjalaiseen malliin puusta kauniine koristeleikkauksineen. Kirkko oli kiinni, mutta me istuimme sen rappusilla ja laitoimme videoviestiä seuraajillemme. Oli vaikea uskoa, että niin lähellä tapahtuu kauheuksia, jotka ovat ukrainalaisten arkielämää. Rukoilimme ja teimme kaiken, mitä Valotyön kautta voi tehdä myös heitä auttaaksemme.
Seuraavaksi yöksi suuntasimme lähelle Auschwitzia, Skawinan kaupunkiin. Jouduimme jälleen yöpymään hotellissa, sillä Puola ei ole campereitten luvattu maa. Löysimme kyllä leirintäalueita, mutta niistä ei yksikään vastannut kyselyihimme, eikä englannin kielellä tässä maassa onnistunut kommunikoimaan ihmisten kanssa.
Vielä yksi, ehkä historian tunnetuin leiri on edessä ja sitten vihdoin monen päivän jälkeen saamme siirtyä Tsekkeihin.